Οι τάσεις σύμφωνα με το Studio Design 5.5

Οι τάσεις σύμφωνα με το Studio Design 5.5

Τονώστε τη φαντασία σας.

Και φανταστείτε ότι τα προϊόντα της Tarkett δεν θεωρούνται πλέον ως απλά, αν και τεχνικά εξαιρετικά, προϊόντα δαπέδου αλλά ως απεριόριστες πηγές έμπνευσης για τους σχεδιαστές και τους αρχιτέκτονες. Αυτή είναι η αποστολή του Florian Bougault, καλλιτεχνικού διευθυντή του EMEA. Το βιβλίο Play, που απέχει πολύ από έναν απλό κατάλογο, παρέχει από το 2016 διαφορετική οπτική γωνία για το vinyl, το linoleum, τη μοκέτα και άλλα δάπεδα Tarkett. Για το 2019 αποφασίσαμε να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο. Φέτος, θα θέλαμε να αναπτύξουμε μια πιο αφηρημένη και πιο εμπνευσμένη σκηνογραφία και να βελτιώσουμε την ποιότητα των εικόνων μας. Έτσι, η επικοινωνία με το Studio 5.5 ήταν μια προφανής επιλογή. " Το Studio 5.5 είναι ένα εκολαπτήριο συλλογικής σχεδίασης παγκοσμίως που σχεδίασε το εσωτερικό του Atelier Tarkett στη rue de Saintonge το 2017. Ένας χώρος γεμάτος εκπλήξεις, τόσο μοναδικός όσο και παιχνιδιάρικος που έχει σχεδιαστεί για να παρουσιάσει το δυναμικό των προϊόντων της Tarkett.

"Μας αρέσει το πώς αυτοί οι σχεδιαστές βλέπουν το θέμα, στρέφοντας την προσοχή μας με νοημοσύνη και χιούμορ, παραμένοντας αληθινοί στην ιστορία των προϊόντων μας. Και αυτό έκαναν πραγματικότητα για το Tarkett Atelier. Το Play Book τους έδωσε την ελευθερία να δημιουργήσουν ένα εκθεσιακό χώρο ... σε χαρτί! "


 

Πώς διασκεδάσατε με τα δάπεδα της Tarkett;

Jean-Sébastien Blanc: Προσεγγίσαμε τους καταλόγους της Tarkett σαν να ήταν γεμάτοι παιχνίδια, φαντάζοντας ένα ονειρικό, παιχνιδιάρικο σύμπαν που έθεσε τη δημιουργική σκηνή. Σε κάθε περίπτωση, το δάπεδο μπορεί να θεωρηθεί ως χώρος παιχνιδιού για αρχιτέκτονες και σχεδιαστές! Οι λύσεις δαπέδου πολύ συχνά επιλέγονται με βάση τις τεχνικές επιδόσεις και τους περιορισμούς που επιβάλλονται από τα αρχιτεκτονικά πρότυπα.

Με την ανάμειξη του χρώματος, της υφής και του σχήματος, δημιουργήσαμε δέκα προσεγγίσεις - δέκα διαστήματα - τα οποία αμφισβητούν τον τρόπο χρήσης κάθε προϊόντος Tarkett. Αυτές οι ρυθμίσεις είναι εμπνευσμένες και δεν αναφέρονται απαραίτητα σε συγκεκριμένες τοποθεσίες: είμαστε σε πολυτελές boutique, ξενοδοχείο, γραφείο ή μουσείο; Δεν έχει σημασία. Στόχος μας είναι να δείξουμε το δημιουργικό δυναμικό του δαπέδου Tarkett και να επαναπροσδιορίσει κανείς πώς χρησιμοποιείται το καθένα.

"Mark", "Random", "Cut", "Trick" ... κάθε σκηνή ή κάθε κεφάλαιο στο Play Book διερευνά μια αρχιτεκτονική χειρονομία. Γιατί;

Jean-Sébastien Blanc: Επειδή ο καθένας αντιστοιχεί σε μια ισχυρή δημιουργική χειρονομία, η οποία αναμφίβολα θα εμπνεύσει τους αρχιτέκτονες. Υπάρχει ένας άπειρος αριθμός τρόπων χρήσης και σκέψης για τα δάπεδα της Tarkett - όχι μόνο η χρήση τους αλλά και αυτά που αποτελούν. Τα προϊόντα της Tarkett χαρακτηρίζονται από το γεγονός ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπου κανένα άλλο δάπεδο δεν μπορεί. Ήταν όλα αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που ελπίζαμε να διερευνήσουμε.

Ποιο είναι ακριβώς το δυναμικό σχεδιασμού του δαπέδου Tarkett;

Vincent Baranger: Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των δαπέδων Tarkett είναι πόσο εύκολο είναι να κοπούν και να ταιριαστούν, σχεδόν σαν μαρκετερί. Για παράδειγμα, η σκηνή "Cut" δείχνει πώς μπορείτε να σφυρηλατήσετε μια διαδρομή ή να οριοθετήσετε ένα χώρο που είναι συχνά απασχολημένος και το "Mark" ενσωματώνει σημάνσεις, όπως αριθμούς ή βέλη, στο δάπεδο.

Jean-Sébastien Blanc: Ξοδέψαμε πολύ χρόνο με λύσεις με επένδυση δαπέδων που θα μπορούσαν να κυληθούν ή να τοποθετηθούν σε καμπύλες επιφάνειες, όπως ελπίζουμε στις σκηνές "Curve" και "Colors". Η κατασκευή ενός στρογγυλού τοίχου από μάρμαρο θα ήταν σχεδόν αδύνατη, αλλά ένα ελαστικό δάπεδο ή ένα ρολό μοκέτας που μιμείται μάρμαρο όπως το Sense of Marble το καθιστά δυνατό! Τελικά, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτός ο τύπος δαπέδου χρησιμοποιείται σταθερά στο βαθμό που είναι.

Παίξατε επίσης με οπτικές ψευδαισθήσεις ...

Vincent Baranger: Αφήνουμε τον εαυτό μας να καθοδηγείται από αυτό που μας προκαλούσε κάθε θέμα. Στη σκηνή "tricks", οι κόκκοι σε ακατέργαστο φινίρισμαγ ίνονται μια ωραία αμμουδερή παραλία, φωτισμένη από την αντανάκλαση από ένα φανταστικό παράθυρο. Στο "Mark", το γκρίζο βινύλιο θυμίζει σκυρόδεμα και μας μεταφέρει σε ένα υπόγειο γυμναστήριο, ενώ το ροζ του ομοιογενούς βινυλίου στο "Random" αντλεί έμπνευση από τσίχλα από φράουλα, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που είναι σχεδόν γκουρμέ. Παίζουμε ατελείωτα με την ψευδαίσθηση: Πάρτε αυτό το πράσινο λινό, το οποίο μοιάζει με ένα φρεσκοκομμένο χλοοτάπητα ή αυτό το χαλί, το οποίο φαίνεται να αντικατοπτρίζει σταγονίδια νερού και σας κάνει να θέλετε να βουτήξετε ευθεία, συνεπώς η πισίνα που ενέπνευσε τη σκηνή μας "Χρώμα".

Jean-Sébastien Blanc: Δημιουργήσαμε εμπνευσμένα σύμπαντα που σας κάνουν να χάσετε τις αναστολές σας και να αφήσετε τη φαντασία σας ελεύθερη χωρίς να προσπαθήσετε να επιβάλλετε ένα στυλ ή τάση - θέλαμε να ενθαρρύνουμε έναν άλλο τρόπο επιλογής του θέματος πίσω από ένα έργο. Η επιλογή αυτή, φυσικά, καθορίζεται εν μέρει από την τεχνική απόδοση ενός προϊόντος, αλλά θέλαμε επίσης να ενθαρρύνουμε την αίσθηση που μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε και τις αισθήσεις που μπορεί να ξυπνήσει. Οι υφές κάποιων ορόφων αλληλεπιδρούν με το σώμα μας και άλλοι ξυπνούν αναμνήσεις από μακρινά μέρη ή στιγμές. Αυτό δημιουργεί ένα περιβάλλον για έναν ζωτικό χώρο γεμάτο ιστορία όπου μπορείτε να νιώσετε καλά - τον ίδιο τον ορισμό της άνεσης.

 

Γιατί επιλέξατε να συνεχίσετε τους ορόφους μέχρι τους τοίχους;

Jean-Sébastien Blanc: Για να επεκτείνει το πεδίο των δυνατοτήτων! Το παιχνίδι προορίζεται να είναι ένα δημιουργικό μανιφέστο για τα δάπεδα της Tarkett. Εάν παίζετε με το δάπεδο, γιατί να μην συνεχίζετε με τους τοίχους; Αυτό είναι επίσης ένα από τα κεντρικά θέματα του βιβλίου: ο εσωτερικός σχεδιασμός σημαίνει μόνο να σκέφτεται τις επιφάνειες; Το δάπεδο, ο τοίχος, το ταβάνι; Δεν υποστηρίζουμε αναγκαστικά την επιστροφή χαλιών στους τοίχους ... αλλά η κατάρρευση των ορίων μεταξύ αυτών των αρχιτεκτονικών επιφανειών δημιουργεί νέες περιοχές παιχνιδιού. Και μόλις εξαφανιστούν οι επιφάνειες, μπορεί να σχηματιστεί μια ατμόσφαιρα και να γεννηθεί ένας χώρος.

Χρησιμοποιείται επίσης για να δώσει διάσταση στις σκηνές σας ...

Vincent Baranger: Απολύτως? η φωτογράφηση της επιπεδότητας του δαπέδου θα είχε μικρότερο ενδιαφέρον. Το παιχνίδι είναι κάτι περισσότερο από ένα βιβλίο τάσεων. Πρόκειται για ένα πραγματικό έργο με γυαλισμένες εικόνες που παίζουν με διαστρωμάτωση, διαφάνεια και τυπογραφία. Έτσι αποδώσαμε εξίσου σημαντική σημασία για το σχήμα και τη διαμόρφωση αυτού του έργου όσο και για το περιεχόμενό του, για να αντικατοπτρίσουμε το παιχνιδιάρικο πνεύμα που φέρνουμε στη ζωή. Θέλουμε να το απολαύσετε, όπως θα κάνατε με βιβλία για παιδιά. Με αυτή την έννοια, το Play είναι ένα gamebook για αρχιτέκτονες!

Ωστόσο, δεν ήταν η αισθητική πίσω από κάθε θέμα που σας ενέπνευσε, αλλά η ιστορία που ο καθένας λέει ...

Jean-Sébastien Blanc: Το στούντιο μας αντιπροσωπεύει τον σχεδιασμό που είναι αφηγηματικός, όχι απαραίτητα όμορφος. Όταν επιλέξαμε τα διάφορα θέματα πίσω από τις 10 σκηνές, δεν σκεφτόμασταν «αισθητική» αλλά ιστορίες. Η ιδέα της αναβάθμισης ορισμένων θεμάτων, ή τουλάχιστον της αλλαγής του τρόπου με τον οποίο φαίνονται και της εξάλειψης των προκαταλήψεων, μας προσέβαλε. Γιατί αυτό το ωχρό κίτρινο βινύλιο, που συνήθως εμφανίζεται στα σπίτια φροντίδας, δεν προκαλεί το φως του ήλιου σε ένα μεγάλο ξενοδοχείο; Τα υλικά που χρησιμοποιούνται πρέπει να συμπληρώσουν την ιστορία που θέλετε να πείτε. Ποιο σύμπαν θέλουμε να δημιουργήσουμε για τους ανθρώπους, τους επισκέπτες και τους πελάτες μας; Ποια εμπειρία θέλουμε να απολαύσουν; Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να επιλέξουμε οποιοδήποτε πάτωμα, υπό την προϋπόθεση ότι μας κινεί με κάποιο τρόπο.

Vincent Baranger: Αν τα δάπεδα της Tarkett υπερέχουν σε τεχνικό επίπεδο - τα δάπεδα χρησιμοποιούνται ευρέως σε νοσοκομεία, σχολεία και στα γήπεδα - πρέπει επίσης να έχουν να πουν και άλλες ιστορίες. Με το Play, θέλαμε να ανοίξουμε το πώς τα βλέπουμε και πως και μπορούμε επίσης να τα χρησιμοποιήσουμε. Δημιουργώντας μια εκτροπή προς την ανακάλυψη.

Από τι εμπνευστήκατε για το σχεδιασμό του Tarkett Atelier, rue de Saintonge;

Vincent Baranger: Θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι περισσότερο από ένα απλό εκθεσιακό χώρο - έναν κατάλογο σε αρχιτεκτονική κλίμακα. Ένα χώρο όπου όλα είναι πρόσχημα, για να δείξουν τις δυνατότητες των προϊόντων της Tarkett. Δημιουργήσαμε λοιπόν μια μεγάλη βιβλιοθήκη υλικών, η οποία δεν ταξινομείται με βάση τον τύπο του δαπέδου αλλά με το χρώμα. Αν κοιτάξετε το μπλε, εμφανίζονται μαζί τα vinyl, οι μοκέτες και τα linoleum; το πραγματικό παρκέ αναμιγνύεται με απομιμήσεις. Ο εκθεσιακός χώρος διαθέτει επίσης ένα εργαστήριο, ένα είδος επέκτασης γραφείου αρχιτέκτονα, όπου μπορεί να έρθει να εργαστεί, να αποκτήσει θέματα και δοκιμάσει συνδυασμούς ...

Jean-Sébastien Blanc: Μερικά από τα έπιπλα έχουν ακόμη κατασκευαστεί με δάπεδα Tarkett, για να δείξουν το θέμα σε ένα άλλο φως: Υπάρχει ένα μεγάλο ξύλινο τραπέζι μαρκετερίσματος με τέσσερις τύπους παρκέ, κάθισμα κατασκευασμένο από τετράγωνα μοκέτας, σκαμνί από vinyl ρολό... Μια μορφή τέχνης βασισμένη στην εκτροπή και το παιχνίδι που θέλαμε να αναδημιουργήσουμε στο Play Book.